Pub Politique (Måndag den 2/5-2016) Välfärdens pris och framtid

På kvällen, Måndag den 2/5 – 2016, var det återigen dags för Pub Politique.

Ikväll fick vi lyssna till Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på den frihetliga tankesmedjan Timbro. Johan Ingerö har författat både många artiklar och rapporter om kostnadsexplosionen för svensk välfärd, nu senast i en debattartikel i Expressen (18/4-16).

Sverige har idag en utomordentligt svag regering, led av en historiskt svag och idéfattig socialdemokrati. Johan Ingerö säger att även Sveriges alliansregering under dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt 2006-2014 också, i all rättvisa, var idéfattig, men det var först mot slutet, efter 6-7 år i regeringsställning. Det tog  Stefan Löfven mindre än 1,5 år att nå den punkten. Att basunera ut 5000 så kallade ”beredskapsjobb” som sin stora framtidssatsning i ett första maj tal inför en samlad och just nu rätt oroad arbetarrörelse och svensk allmänhet, är ganska anmärkningsvärt i sig, Säger Johan Ingerö.

Nyligen ventilerade statsminister Stefan Löfven sin frustration i en intervju med den brittiska tidningen ”The Financial Times” där han sammanfattningsvis uppfattar det som att det svenska folket inte verkar förstå hur bra det går för Sverige. Svenska folkets oro tycks vara obefogad om man ska tro statsministern.

Problemet med det här uttalandet är inte bara att det kan tolkas som en variant av Berthold Brechts klassiska uttalande att ”Regeringen borde upplösa folket” men även att statsministerns analys; att det går bra för Sverige faktiskt är felaktig.

Sverige har idag en tillväxt som motsvarar högkonjunkturen, 2005-2007, innan Lehmankrashen 2008 i U.S.A. och innan det att den europeiska skuldsättningskrisen drog igång på allvar.

Trots detta, och till skillnad från då, så är statsbudgeten underfinansierad vilket ökar statens skuldsättning. Att detta händer i högkonjunktur är ytterst oroande eftersom det snarare är så att staten bör spara och betala av statskulden i goda tider för att kunna klara av ekonomin även när dåliga tider kommer. Men så sker ej. Istället blir skattehöjningarna allt fler och större, en trend Johan Ingerö tror kommer fortsätta. Detta i kombination med bidragshöjningar är ett recept för en statsfinansiella katastrof i framtiden säger Johan Ingerö. Regeringens egen budget prognostiserar att Sverige bara om fyra år kommer ha över en miljon medborgare helt beroende av bidragssystemen.

I denna situation så ser vi nu också för första gången på länge att läs- och ordförståelsen blir sämre bland Sveriges unga. Bildningen kan alltså på långsikt bli sämre bland svenska medborgare, vilket naturligtvis också är ytterst allvarsamt och kan i värsta fall riskera att ta Sverige tillbaka till den tid då vi hade en stor och markant sämre utbildad underklass.

Boten mot det här är enligt Johan Ingerö inte bara ökade resurser. Skolan har fått ökade resurser i decennier och resultaten och kunskaperna bland svenska elever faller ändå. Här behöver man se på lyckades exempel internationellt. Sådana finns, både i USA och Storbritannien, exempel på skolor med uruselt utgångsläge i socio-ekonomiskt utsatta områden som lyckats baserat på ett recept av tydlig disciplin, dresscode, studiero och ett intensivt kunskapsinnehåll. Dessa har visat sig vara framgångssagor som inte bara har lyft de elever som gått på skolorna men genererat en positiv utveckling för hela områden där dessa skolor befunnit sig. Skolan är en otroligt viktig samhällsbyggare som vi måste värna och vi måste lära av positiva exempel både i Sverige och internationellt.